Японски пътешественик премина с колело през Кюстендил на път за Португалия
Японски пътешественик премина с колело през Кюстендил на път за Португалия / Калин Василев

Пътешественикът Лю Йоси Халя премина през Кюстендил при околосветската си обиколка, която прави, пътувайки на колело и със самолет. Той се представи за Дарик Кюстендил, пред Калин Василев.
35-годишният Лю отговаря на въпроси, в близост до кв. „Върташево", на път към Македония. Велосипедът му е специален модел, пригоден за каране на много дълги разстояния. Особеното е, че колелото се управлява в полулегнало положение, а краката, които задвижват веригата в най-предната част на колелото, са на една височина с главата.
Японецът Лю е започнал пътуването си преди около година и половина от Филипините и се придвижва, както с колелото си, така и със самолет. Преминава последователно Филипините, Сингапур, Тайланд, Индия, Непал, Китай, Казахстан, Киргистан, Таджикистан, където се чупи колелото му и се налага да се върне със самолетен полет до Япония, където да се поправи. От Япония лети до Иран, след това посещава Турция Танзания, Малави, Замбия, Ботсвана, Южна Африка, отново в Турция и България. Планира да премине на колело цяла Европа, от България до Португалия. Смята, че това няма да му отнеме повече от четири месеца. След Португалия със самолетен полет ще продължи обиколката в Южна Америка, където смята да мине през Бразилия, Парагвай, Аржентина и Чили, до най-южната точка на континента.
Повечето нощи Лю преспива в палатката си, която е основна част от скромния му багаж. Храна си приготвя, използвайки малък газов котлон. За последно е нощувал на 25 км преди Кюстендил. В багажа си носи соларна батерия, която му е нужна за зареждане на мобилния телефон. За ориентиране използва електронна навигация. Най-неприятното нещо, което му се е случвало по време на пътуването е упорит зъбобол. Работил е като компютърен специалист. Преди пет години е предприел дълго пътуване пеш в централна Азия, но след няколко месеца се отегчава и се връща обратно в Япония. Споделя, че сегашното му пътуване, което включва придвижване на колело и със самолет е несравнимо по- интересно. Лю добави, че е запознат с новините и изрази съжаление за трагичните събития в Непал, където е бил преди около година.