Шишковци
Шишковци
От липса на реализация на продукцията на ябълки се оплакаха производители от кюстендилското село Шишковци. В селото са добити близо 500 тона ябълки, като една много малка част е била реализирана на пазара, останалото се скапва в мазетата на производителите. Заради ниската цена на ябълките, част от производителите са се отказали въобще да берат ябълките, като са ги оставили по дърветата. Малка част от набраната продукция е продадена на пазар, друга се раздава на стопани, които имат животни, трета част отива на боклука. Цената на която са били изкупувани ябълките е от 10 -до 60 ст. на килограм.

Шишковци

„Реализацията на продукцията е плачевно тази година, понеже пазара е заринат с ябълки. Внос доста. Мъчим се карам по Перник, по Радомир по пазарите, не става. Цената е ниска по 50- 60 ст. Изхвърлям, мелям за ракия, слагам по бидоните, на прасетата давам, това е. Останаха ми около 5-6 тона, така ще се разсипят. Няма съдове, къде да ги сложим и ще ги изхвърля в реката.От началото имаше пунктове, правеше се заменка- даваш ябълки, взимаш олио, захар, но сега карах по село Граница за ракия. Може би около 10 тона съм дал за захар и олио. Това, което остана за продан, уж да реализираме по- качествената ябълка, всичко занимава. Със земеделие се занимавам от 20 години. От 20 години не съм имал проблеми с ябълките, но тази година страшна работа с ябълките, с черешите. За сливата има пазар, но черешата и ябълката пълен провал“, заяви производителят Румен Пешев.

Шишковци

„Ако бях обрал всичко щях да съм набрал 5-6 тона ябълки, но половината, както виждате не съм ги брал, защото няма къде да ги пласирам. Няма никакъв пазар. Тек в нашият район всички си имат ябълки, никой не иска да купува и ние ги даваме на тези, които имат животни-на овце, на кози на крави да ги използват. Цената ние си я определяме според това как има клиенти. Тези, които ги набрах една част ги раздадох, както ви казах на хората- безвъзмездно на близки и познати. Другите както виждате си стоят в мазето и ще се наложи да ги изхвърлим в реката“, каза производителят Вельо Иванов.
 
Според кметът на село Шишковци Климент Терзийски най- правилното нещо е да се направи преработващо предприятие.
 
„Продукцията застоява по мазетата и след това са принудени да я изхвърлят или дават на безценица. Тази година както черешите така и ябълките останаха по дърветата. Това е трудоемка работа да се прибере да се складира. Тук се отвориха някакви малки цехове за нектари и сокове. Те са толкова малки, че един по- крупен производител на ябълки може да задоволи капацитета на тези предприятия. Тук се изисква коренна промяна на това, което съществува като предприятие. Трябва да се направи една голяма консервена фабрика, както навремето имаше в Невестино, Копиловци и Кюстендил, където да се преработват тези плодове“, допълни Климент Терзийски.
Според него трябва да бъде изграден и едно голямо хладилно помещение.

Трябва общината съвместно с Министерството на земеделието да помислят да се направи един голям хладилник за съхранение на продукцията. Ако се направи един хладилник тук на територията на община Кюстендил ще може поне малко от малко да помогне на селскостопанските производители“, каза още Климент Терзийски.
 Много от младите хора, които са се хванали със земеделие се отказват и продават своите овощни градини, защото не може да се препитават от тях и са винаги на загуба.