Соволяно
Соволяно
Обичаят Бабинден бе пресъздаден в кюстендилското село Соволяно. В него участваха само жени и деца от селото. Българинът на този ден почита "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата.

Бабите от Соволяно показаха, как се къпе бебето, как се повива, като пред началото на обичая вързаха по един червен конец за здраве на всички присъстващи деца. След обичая бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и започва веселието.

Соволяно


„Този ритуал е един от най-запомнящите в нашия живот, тъй като се ражда нов живот и е свързан с радост и на бабите и на дядовците и особено на родителите. В дома на миналото време те са раждали по полето, където се свари, защото жената е била и домакиня и работничка и всичко. И се помага и се изкъпва бебето, захранва се от майката и започва живота нов“, заяви Василка Гълъбова.

Организатор на пресъздаването на обичая бе читалището в село Соволяно.

Соволяно

„Празнуваме празника на бабите акушерки, на хората в бели престилки, които помагат да се роди нов живот. Ритуалът-нашата баба Василка е обиколила сутринта рано децата в селото, където е помагала, събрала ги е и днес ще й полеем, ще изкъпем бебето, ще направим целият ритуал така както е било“, каза Корнелия Чизмова - читалищен секретар.

„Този празник го правим, за да може малките да разберат, какво е Бабинден и как се правят нещата. Този обичай го пресъздаваме от дълги години“, заяви кметът на Соволяно Пламен Илиев.

Соволяно