Пияни шофьори вече влизат в затвора. Законът е либерален към дрогираните
Пияни шофьори вече влизат в затвора. Законът е либерален към дрогираните / Дарик Нюз,архив
Законът- строг към пияните шофьори и либерален към дрогираните
92164
Законът- строг към пияните шофьори и либерален към дрогираните
  • Законът- строг към пияните шофьори и либерален към дрогираните

Законът става все по- строг за пияните шофьори, но все още е либерален към дрогираните зад волана. Пиян шофьор, хванат два пъти от полицаите може и да попадне в затвора, а дрогиран водач отнася най- често административна санкция от 1000 - 5000 лв. Стана модерно използването на Дрегер Драг тест от пътните полицаи и уловените растат с всеки изминал ден.
Хванатите от полицията пияни шофьори, само в област Кюстендил за миналата година са 548, от тях с над 1, 2 промила са 256. Последните ги грози най- малкото условна присъда, а при второ нарушение- ефективна и влизат в затвора. Осъдени ефективно в Кюстендил, с лишаване от свобода вече има.
Не така стои въпроса с дрогираните зад волана, употребили наркотици или други упойващи вещества. За 2016 г. на територията на област Кюстендил са хванати от пътните полицаи 44 души, основно млади хора.
Към дрогираните шофьори обаче, законът е по- либерален, отколкото към пияните и допуска и прилагането на чл. 78 а или административно наказание, глоба от 1000- 5000 лв.
Ако лицето е с чисто съдебно минало, може да се санкционира по 78 а, с парична глоба и лишаване от правото да управлява МПС за определен период от време, коментира пред Дарик председателят на Районен съд- Кюстендил Мая Миленкова. Тя е на мнение, че законът трябва да се промени и да има идентичност за наказанията към пияни и дрогирани шофьори.
Съдия Миленкова разказва, от практиката си в съдебна зала, че 90% от нарушителите са млади хора, на 18- 20 години, които не познават закона, но това не ги оправдава. Те разказват например, че са пушили една цигара марихуана, на купон преди 5 дни, но резултатът му от теста е положителен за наркотици. Техническото средство отчита в по- широк диапазон от време.

Практическата полза за дрогираните зад волана е, че понасяйки административно наказание, те все пак се водят неосъдени, коментира пред Дарик адвокат Вася Пешева. Нейният съвет е, когато все пак в деня на установяването му, шофьорът не е употребявал наркотици или по принцип не употребяха, но пие лекарства с подобни съставки да оспори резултата и да поиска кръвна проба.

Последните промени в Закона за движение по пътищата влизат в сила ДНЕС. Фиксирани да точни наказания за пияните шофьори, санкцията за тези, които са заловени с 0, 5 до 0,8 промила е 6 месеца лишаване от право да управлява МПС и глоба от 500 лв., а за шофьорите с от 0,8 до 1, 2 промила, наказанието е отнемане на книжката за 12 месеца и глоба 1 000 лв.
При над 1, 2 промила остава и досега строгия текст, който третира пияният водач като престъпник и предвижда най- малкото условна присъда или затвор от 1 до 3 години.

Неправоспособните водачи, които са управлявали МПС без книжка в област Кюстендил, само за миналата година те са 229. 49 от тях са хванати за втори път и срещу тях се водят досъдебни производства.