Петелът Жорко избяга от секирата на Петльовден
Петелът Жорко избяга от секирата на Петльовден / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Петелът Жорко принесоха в жертва на Петльовден в село Жабокрът. Първоначално пернатото избяга от секирата и се наложи един от мъжете да го гони по поречието на Струма, близо до мястото където празнуват. Нови членове  прие сдружението за Петльовден, след подадени  молби за членство,  каза за Дарик секретарят на читалище "Пробуда" Бисер Петров.

"На този ден ние оставяме жените у дома  и се събираме по мъжки. Не е нужно дори да се правят специални покупки. От вкъщи се донасят туршии, вино и ракия. Месото го приготвяме на място на скарата с дървени въглища", разказаха членовете на Сдружението.

Петелът Жорко избяга от секирата на Петльовден
netinfo

Петльовден е празник на мъжката рожба, защото през турското робство бащите клали петли и с кръвта белязали вратите. Знакът бил подвеждащ, че това семейство вече е дало син в еничарската армия, казаха още участниците в празника. Той започна с водосвет, отслужен от свещеник, който е част от кукерската група. Много хора се изиграха покрай реката. "За празника всеки си взима почивен ден. Преди идваха и от по далеч, но сега в условията на криза е малко трудно. Разходи за пътуване, отсъствие от работа", допълват  още участниците в празника./ Очаквайте те

Петелът Жорко избяга от секирата на Петльовден
netinfo
ма в снимки/