Пешеходна пътека
Пешеходна пътека / Влади Владимиров
След извършена проверка на пешеходните пътеки в Кюстендилска област, от комисия създадена със заповед на областния управител на Кюстендилска област, са изпратени 172 сигнални писма до стопаните на пътищата. 118 от тях са до Общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, 6 – до Община Дупница, 18 – до Община Бобов дол, 26 до Община Рила и 4 - до ОПУ. Проверките бяха разпоредени от главния прокурор Сотир Цацаров и възложени на МВР и МРРБ. Направените констатации са в резултат на преценка на мястото за изграждане на пешеходните пътеки, сигнализирани ли са със светлинни знаци и отговарят ли на изискванията на норбативната уредба.

пешеходна пътека
Влади Владимиров

“Констатациите не са толкова фрапиращи. На места има пешеходни пътеки с жълт цвят, а трябва всички да са с бял, липсва надписа- Погледни, на места ги няма и пътните знаци, указващи, че има пешеходна пътека. Виждам, че община Кюстендил и останалите общини започнаха да изпълняват предписанията. При светофари няма да е пешеходната пътека тип- Зебра, а с квадратчета. Пешеходните пътеки трябва да са, по наредба на разстояние от 250 м.”, коментира за Дарик Радослав Бойклийски, началник на сектор Пътна полиция към ОД МВР- Кюстендил.

В края на месец юни ще се направи повторен оглед и ако има неотремонтирани пешеходни пътеки, ще се напишат нови предписания и до края на август трябва да се направи доклад за изпълненото до главния прокурор.
 
Дарик- Кюстендил