мемориалният знак в памет на Лили Шмидт
мемориалният знак в памет на Лили Шмидт / netinfo
На Игнажден беше осветен мемориалният знак в памет на Лили Шмидт – почетен гражданин на Кюстендил, създателка на социалната трапезария за бедни, която сега е общинска.

мемориалният знак в памет на Лили Шмидт
netinfo

Започнала с топъл обяд за 50 души, осигуряван със средства, дарявани от обикновени германски граждани, днес в трапезарията се раздава храна на 250 бедни кюстендилци, като дейността й се финансира от общинския бюджет и по европейски програми.

Мемориалният знак е изработен от скулптора  Мите Чудомиров и е поставен в градинката пред трапезарията. Инициативата за изработването му е на сдружение женско дружество „Майчина любов“ с финансовата подкрепа на създадената от Лили Шмидт българо-германска фондация „Помощ за България“, а мястото за поставянето му бе определено от Общинския съвет.

мемориалният знак в памет на Лили Шмидт
netinfo

„Тя се появи в Кюстендил веднага след промените, тя идва тук, вижда една страхотна бедност в началото на 90- те години и разбира, че оттук-нататък нейният живот ще е посветен на това да помага на своите съграждани.Тя казваше винаги, коя съм аз, едно бедно дете от Стамбол Капия и когато на мен животът ме е подал ръка да поема по една по-добра житейска пътека, какво е по-голяма моята отговорност да се отблагодаря за това, с което съдбата ми е помогнала, освен и аз да обърна своята съдба към съдбата на гладните.

Тя беше дала обет да помага до края на живота си на своите съграждани и тя го прави до последните дни на своите достолепни 91 години.След смъртта й, с парите събрани от нея бяха купени климатици за болницата в Кюстендил, бяха направени дарения за бедни хора в общините Невестино, Трекляно и Босилеград. 111 000 лв. е осигурила Лили Шмидт за трапезарията, всички помним тировете пълна с храни, лекарства и оборудване за болницата в най- бедните години”,заяви Виолета Атанасова, председател на сдружение „Майчина любов“.

На освещаването присъстваха кметът Петър Паунов, заместник-кметовете Надя Каратова и Светослав Василев , общински съветници,  граждани, получаващи храна в трапезарията, неправителствени организации, социални работници, дарители, инвалиди.

мемориалният знак в памет на Лили Шмидт
netinfo