Община Дупница няма пари за Дом за стари хора
Община Дупница няма пари за Дом за стари хора / netinfo

„На този етап, общината няма собствени ресурси за да довърши и въведе в експлоатация обекта „Дом за стари хора" - това съобщи Даниела Ушатова, заместник-кмет по хуманитарните дейности в община Дупница.

„Като социална услуга, точно на това място, не съм сигурна, че може да стане", е коментара на Даниела Ушатова, в отговор на въпроса- ще има ли в Дупница „Дом за стари хора"?. Тя допълни, че това е сграда, която няма разрешение да функционира като социално заведение, тъй като обекта не е завършен. Общината не разполага със средства за въвеждането му в експоатация. Необходимата инвестиция е за над 800 000 лв.

Има органи, които правят проверки и те ще кажат има ли нарушения или не, а дали ще се наложи общината да връща парите вложени в обекта досега, Ушатова отговори, че това зависи от проверяващите органи. Тя отказа да коментира коя институция прави проверката. Преди три месеца е правена проверка, но резултатите все още не са готови - уточи Ушатова.

На заседание на Общински съвет през месец февруари, съветниците дадоха съгласие община Дупница да кандидатства пред Проект "Красива България", по мярка „Спешно подпомагане на социални домове" с проектно предложение- "Ремонт и довършване на Дом за стари хора".

Тогава общински съвет - Дупница задължи кмета на общината да предвиди съфинансиране по проекта, в рамките на определеното съгласно процедурата за кандидатстване и даде съгласие да кандидатства през Минситерство на финансите за получаване на средства в рамките на общинския принос за капиталови разходи по проекта. Сградата в кв. Таушаница в Дупница трябваше да бъде „Дом за стари хора". Домът трябваше да бъде завършен още през 2007 година. Строителството му започна със средства от Социално инвестиционния фонд.