/ iStock/Getty Images
Нови противоепидемични мерки са въведени на територията на област Кюстендил, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Златко Величков. Това съобщава на сайта си РЗИ. Временните мерки са в сила до 26 януари.

В заповедта е записано, че от 12 януари се преустановяват провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения на територията на областта.

Забраняват се и свижданията в лечебните заведения. Заповедта предвижда и засилване на контрола на територията на областта по отношение на спазването на противоепидемичните мерки.

По данни на Областния оперативен щаб през вчерашния ден в област Кюстендил са извършени 539 имунизации /предимно бустерни дози/. Хората със завършен ваксинационен цикъл на територията на областта са 33 563, а направените бустерни дози - 8761.

Четиринадесет дневната заболеваемост в Кюстендилска област вече е 806,9 на 100 хил. души население. От деветте общини в областта единствено община Бобов дол е още в червената зона, докато всички останали влязоха в тъмно червената COVID - зона.

За изминалото денонощие новите положителни проби в Кюстендилска област са общо 93. В трите болници в областта след усложнения се лекуват 104 души.

Двама души са починали през изминалото денонощие - жена на 66 г. от община Рила и мъж на 62 г. от община Невестино. И двамата са имали придружаващи заболявания, допълниха от щаба.
БТА