Мая Манолова е твърдо против разделяне на община Кюстендил, заради европроекти
Мая Манолова е твърдо против разделяне на община Кюстендил, заради европроекти / БСП

Заместник- председателят на Народното събрание Мая Манолова се обяви против идеите за разделяне на община Кюстендил, за да може поне част от селата в нея да попаднат в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Кметът Петър Паунов изрази мнение, че би подкрепил референдум с подобен въпрос.
"Кметът е по атрактивните и нестандартни проекти, но ако всички общини, с население над 30 000 души, се разделят- какво би станало? Това е несериозно. Правим опити да убедим земеделския министър, че дефиницията за селски райони трябва да се промени. Това обаче означава да се добавят хиляди нови населени места, което ще затрудни работата на министерството. От друга страна обаче, това значи по- голяма конкуренция, като ще печели най- добрия проект", коментира депутатът Мая Манолова.
В ситуацията на големите общини от областта- Кюстендил и Дупница са Видин, Враца, Смолян, които също досега не попадаха в Програмата за развитие на селските райони.
Манолова допълни, че всички тези населени места не могат да кандидатстват по тези мерки, заради политиката на правителството на ГЕРБ.
"Ако селата ни влязат в тази програма ще има средства за ремонти на улици, осветление, детски и спортни площадки, водопровод и канализация, читалища и др.", заяви Манолова.