Кюстендил с минус за безработица и ниво на заетост и с плюс за екология и ВиК
Кюстендил с минус за безработица и ниво на заетост и с плюс за екология и ВиК / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Кюстендил е с пикова безработица за Югозападния планов район от 14, 5%. Общината е и с най- ниско ниво на заетост от 42,5%, по данни на арх. Стойчо Мотев от Националния център за териториално развитие, който е в авторския колектив изработил проекта за Регионален план за развитие на Югозападния район.

"За съжаление, Кюстендил е на едно от последните места по брутен вътрешен продукт на глава от населението, през последните 4- 5 години. От 5 300 до 5 700 лв., но има добра тенденция на съживяване през последната година", коментира арх. Мотев. Той изтъкна и предимствата на Кюстендил във ВиК сектора и успешно реализирания проект по ИСПА.

"Кюстендил е градът, който не фигурира в нито един доклад за замърсяване на въздуха или почвите. Кюстендил има потенциал за развитие в туризма, но няма сглобен цялостен туристически продукт", коментира още арх. Стойчо Мотев. Той представи резюме на проекта за Регионален план за развитие на Югозападния район по време на заседание на Областния съвет за развитие, който бе открит от областният управител Владислав Стойков.

До 30 юни трябва да бъде одобрена Областната стратегия за развитие, за периода 2014- 2020 г., а до края на следващата година трябва да се утвърдят и общинските стратегии.

Кюстендил и Перник са в градовете от 3- то ниво за развитие. Дупница и Петрич са в четвърто, с тенденция за 3- то. В последното 5- то ниво са селата, които са общински центрове.

"Знам, че кметът на Кюстендил Петър Паунов и зам.- кметът Росица Плачкова имат възражения. Тази класификация не е плод на субективни действия, а на европейска методология. Това не е и функция за целево разпределение на ресурси за всеки град", каза още арх. Мотев.