По Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България на територията на Кюстендилска област, в два обекта, са настанени 89, бягащи от войната украински граждани, съобщиха от Областна администрация.

В базата на БДЖ в Паничище са настанени 80 души, за които са осигурени нощувка и изхранване, като програмата покрива по 15 лв. на човек. Други девет души са настанени в къща за гости в Сапарева баня.

Войната в Украйна: Шест месеца, които разтърсиха света

За тях е предвидена само нощувка, а разходът, покриван от програмата, е 10 лв. на човек. Изхранването на част от украинските граждани се осъществява чрез Социалния патронаж в курортния град, казаха от Областната администрация.  

В периода от 17 март до 3 август в Регионалното управление на образованието (РУО)в Кюстендил са постъпили 11 заявления от родители, настойници и попечители на деца и ученици с украинско гражданство, търсещи закрила.

Заявления са подадени за три деца и осем ученици. За всички тях са издадени заповеди от началника на РУО – Кюстендил за продължаване на обучението им в образователна институция на територията на област Кюстендил.

Две от децата се обучават в детска градина в Дупница, а едно - в детска градина в Сапарева баня.  Учениците, за които са подадени заявления за продължаване на образованието им в Република България, са записани в шест училища в областта - в Кюстендил, Кочериново, Сапарева баня и Невестино. 
БТА