КРС даде ход на делото по искането на  Мюсюлманското вероизповедание. Пред съда-протест и обърнати знамена
КРС даде ход на делото по искането на Мюсюлманското вероизповедание. Пред съда-протест и обърнати знамена / Дима Кирилова,Дарик радио

Районен съд Кюстендил , под председателството на съдия Чавдар Тодоров даде ход на делото, заведено от Мюсюлманското вероизповедание в България срещу община Кюстендил, за собственост на имот между улиците "Цар Освободител" и "Ильо войвода, където попада и паметникът на освободителят на Кюстендил.

 Съдия Чавдар Тодоров  насрочи съдебно- техническа експертиза , която подробно да уточни регулационната история на имота.Тя трябва да даде отговор на въпроса фигурира ли джамията Аджундар в регулационните планове на Кюстендил от 1909 г.

Съдът отказа искането на ищеца за теологична експертиза, която да разясни правната същност на вакъфските имоти.

Адвокат Красимир Руев, който защитава мюсюлманското вероизповедание, представи на заседанието днес разпечатка на съглашение от сборник с междудържавни правни актове от 19 април 1909 г., подписано в Цариград от Българската държава и Турция.

Както и допълнителна молба, в която се казва, че собствеността на имота, поради отчуждаването му за вакъф  е на Мюсюлманското вероизповедание, а не на държавата.

На това основание ищецът иска възстановяването на право на собственост върху редица имоти в Кюстендил, в това число и на въпросният терен. Според тях, общината няма акт за собственост и владее имота незаконно.

По искане на община Кюстендил за следващото заседание ще бъдат призовани 3- ма свидетели, а на ищците- 1 свидетел.

В залата на съда бяха Кметът Петър Паунов и председателят на Общински съвет Иван Андонов.

Докато течеше заседанието пред сградата на съда протестът продължаваше.

Следващото заседание е насрочено за 22 април.