Кочериново с нов герб и знаме за 40-годишнината на града
Кочериново с нов герб и знаме за 40-годишнината на града / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Знаме и нов герб има община Кочериново, изработени за 40-годишнината от обявяването на Кочериново за град. Знамето бе осветено от отец Румен по време на тържественото събрание за празника, в залата на читалище "Пробуда".

Гербът е по проект на ученици от СОУ "Христо Ботев" в града, каза кметът Иван Минков. На него са изобразени часовниковата кула, щъркел, стобските пирамиди и лист от дъб или тютюн, която бе на стария герб на общината и има спорове, от какво е точно листото. Под герба е изписано - "Сами градим бъдещето си".

Тържественото събрание започна с химна на Република България и разказ за Кочериново и района на историка Стоян Банчев. Данни за селище в района има още от античността, 12 в. пр.н.е.


Името Кочериново идва от турски думи, които значат- коч, овен, първенец, място.
Преди и след Освобождението, Кочериново е било известно със своя качествен ориз, масиви с лозя и тютюн. През 1889 г. в Кочериново е имало 169 къщи. Данни за населението от 1880 г. показват, че в града са живели 903 души, през 1926 г. те са вече 2364, а през 1979 г. - 4263 души.

Общинска администрация представи на мултимедия уникални, архивни снимки- самолетна снимка от 1935 г., ученици от началото на 20 в., създаването на кооперация "Съединение", жилищна сграда от началото на 20 в., пътят на Олимпийски огън през Кочериново през 1980 г. и др. Кметът на община Кочериново Иван Минков поздрави жителите на града с празника и припомни направеното от местната власт през последните години.

Селата Мурсалево и Стоб ще са с нова канализация и пречиствателни станции за отпадни води. Изградено бе екопътека - Стобските пирамиди. Село Бараково има нов водопровод. Нови резервоари за вода ще бъдат изградени за Кочериново и Стоб. С мерки за енергийна ефективност е санирана сградата на СОУ "Хр. Ботев", което е и с подменена дограма. Със общински средства бе изградена и спортна площадка в двора на училището, с изкуствена трева. Кметът Минков откри на празника и нова детска площадка в ОДЗ "Ален мак".


През последните месеци бяха асфалтирани 7 улици в Кочериново и подменен част от водопровода, с проект за 700 000 лв., нещо което не се бе случвало от 1989 г., уточни кметът.

Иван Минков каза на празника и още една добра новина, за спечелен проект, с който ще се промени изцяло центъра на Кочериново и ще се санира сградата на читалището, нов център ще има и село Пороминово.

Кметът на Кочериново връчи грамоти и значки на общината на хора, които са дали своя принос за развитието на града и общината.


Празничната програма за 40-годишнината на град Кочериново продължава и днес:
18.30 ч. - Празничен концерт с участието на:
- София Илиева
- Танцов състав "Кочеринка" при НЧ "Пробуда-1919"-гр. Кочериново
- Мажоретен танцов състав при СОУ "Хр. Ботев"-гр. Кочериново
- БТР - рок група
- Михаела Филева
- Николай Славеев
- Айс крийм