Кметът на Кюстендил призова да се сложи край на провокацията с джамиите
Кметът на Кюстендил призова да се сложи край на провокацията с джамиите / БГНЕС

Да се сложи край на провокацията на Мюсюлманското вероизповедание в България, настоя кметът на община Кюстендил Петър Паунов, по време на протеста на жителите на Кюстендил и Карлово пред Съдебната палата в София.
"Убеден съм, че имаме подкрепата и на много наши братя в цяла България. Надяваме се на справедливо решение, което да покаже, че те не са правоприемници на вакъфските общини и, че тези имоти нямат нищо общо с Мюсюлманското вероизповедание към този момент. Не искаме да връщаме историята от времето на Цар Симеон или по- назад, за да видим на кого са били тогава тези имоти. Настояваме по време на пост да се сложи край на провокацията. Всеки по мирен път да изкарва с труда прехраната си и да се занимаваме с това, за което действително сме избрани от хората, а не да стоим тук в студа и да браним с телата си културно- историческо наследство, не е редно" ,заяви Паунов. Според него, упорството на Мюсюлманското вероизповедание е провокация, плюс политически заигравка.
"Инвестицията им в ромските махали може да се окаже малко по- печеливша от инвестицията им в провокации с джамиите. Ромите поне още една година ще ги карат да се чувстват, че все едно са им верни, при нас това няма да им се случи", заключи с усмивка кметът на Кюстендил.
Адвокатът на Мюсюлманското вероизповедание, Красимир Руев припомни, че в Законът за вероизповеданията, който е в сила от 01.01 2003 г. се признава, че вероизповеданията могат да реституират имоти, които са им били отнети.
"Но, за да докажеш, че този имот ти принадлежи, след като нотариалният акт не е на твое име, а на вероизповедната община, трябва да докажеш, че си правоприемник на въпросната община", заяви Руев.
На въпрос- защо искат имоти в градове, където няма турско население? Красимир Руев отговори- "С изчезването на дадено население, не изчезват правата на собственост. Плюс това собственик не е турското население въобще, а верската община".