Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес
Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Има инвестиционен интерес и към Дервиш баня / старото кръгово кръстовище /. Разработва се интернет сайт, на който ще бъдат представяни общинските и частни имоти на потенциални инвеститори. Изготвят се каталози, които да представят община Кюстендил и местния бизнес. Те ще бъдат представени на посолствата и на изложенията, където се представя общината. До края на март трябва да им яснота за изграждането на хладилна база в село Таваличево, като се преговаря с частен инвеститор. Търговската верига БИЛЛА ще има магазин в Кюстендил. Това са част от акцентите в работата на община Кюстендил, които представи пред граждани на информационна среща, кметът Петър Паунов.  Срещата откри председателят на ОС Иван Андонов, като анонсира, че хората милеещи за Кюстендил ще се събират на всеки 2 месеца.

Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес
netinfo

След въпрос на Севдалин Атанасов, за чистота около пътните входове на Кюстендил, кметът каза, че до 20 март, жителите на кв. „Изток" ще имат срок да си почистят, с помощта на общината. „След това ще усетят строгостта на закона. Използвам случая да кажа- дръжте се като наши съграждани. Няма да станем заложници на един квартал", заяви Паунов.
Иван Мишков постави въпроса за използването на ОП „Развитие на човешките ресурси", за осигуряване на трайна заетост на младежи до 29 години. Кметът отговори, че по тази програма общината вече е осигурила работа на 60 души, като разработва проекти и за възрастните хора над 54- годишна възраст, за работа на 90 души.
„Бих се радвал да инициирате среща с бизнеса по тази тема. Когато предложихме безплатна общинска земя за работа се поинтересуваха само двама души. Активността към момента е доста рехава. Някои предпочитат да берат 3 месеца ягоди, после да пият енергийни напитки 9 месеца и после пак така", коментира Петър Паунов. Той възложи надежди за работата на МИГ, създадена с община Невестино, по която могат да се усвоят до 7 млн. лв.
Кметът на Кюстендил отново изрази подкрепа за едно бъдещо сдружение на земеделските производители, което да презентира продукцията, при ясни правила за качество.

Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес
netinfo

Галина Томова от Сдружение „Възраждане 2015" цитира данни от националната статистика, че от 2010 година, Кюстендил са напуснали 5 617 души, а без работа са останали 1 262- ма.
„Общината трябва да направи всичко възможно да подкрепи местния бизнес. При 13 000 общо заети, над 1000 останали без работа са много. Обществените поръчки, 9- та година се печелят от едни и същи фирми. Ако имаше разпределение между повече фирми, нямаше да има толкова напуснали. Станахме град на пенсионери и неграмотни хора, град с голи мечти и несветещи апартаменти", коментира Томова.
Кметът Петър Паунов отговори, че трябва да се погледне и статистиката за цялата страна и тогава да се правят изводи за Кюстендил. Той показа списък, че община Кюстендил има договори със 109 фирми, от които над 20 са кюстендилски, декларирайки, че се спазва Закона за обществените поръчки.

Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес
netinfo

Ивайло Александров попита, мисли ли се за създаване на индустриален парк, с Националната компания за индустриални зони? Отговорено му бе, че за съжаление към момента общината не разполага с терен от минимум 40 дка и инфраструктура, каквито са изискванията, но се търсят варианти и с частни имоти. Гражданинът постави въпроса и за почистването на пясъка и лугата след зимата, и на канавките. Кметът Паунов каза, че е разпоредил вече на ОП „Чистота" да почисти града до 19 март.
Във връзка с въпрос на г- жа Вучкова за контрола върху работата на фирмите, които разкопават града и ремонтните дейности по улиците „Райна Цанева и Стефан Караджа", Паунов коментира, че положения преди 10 години водопровод за минерална вода е некачествено изпълнен, тръбите се „цепят като хартия" и се е наложило да се работи по Коледа, за да не останат гостите на града и обществените чешми без минерална вода.
Вучкова призова кмета да стегне отдела за разработване на проекти, за кандидатстване пред европейските фондове. Тя описа и ситуацията в т. нар. зъболечение / стара поликлиника /. Петър Паунов коментира, че този имот не е само общински и не може да се реновира по европейските програми, а за ремонти не може да се отделят „колосални пари от общинския бюджет".

Кметът на Кюстендил отговаря над 1 ч. на въпроси за инвестиции, заетост, чистота, местен бизнес
netinfo

Общинският съветник Огнян Атанасов даде за пример Стоково тържище в Сливен, създадено от общината с Министерството на земеделието и призова да бъде проучен техния пример. Той поиска 2/3 от средствата, които ще има МИГ на Кюстендил и Невестино, да бъдат за частния бизнес в селата, както и затова фирмите- доставчици на плодове и зеленчуци да изкупуват продукцията на местните производители. Инж. Атанасов призова кмета Паунов да използва блокадата на границата с Гърция, за да постави отново въпроса за Коридор №8, който не е приоритетен до 2020 година.
Петър Паунов му отговори, че не е спирал да мисли за Коридор №8, и припомни, че преди 2 години министри на Македония и България се срещнаха по темата в неговия кабинет. Общината е влязла в контакт с големите търговски вериги в Кюстендил, с молба да се срещнат с местните земеделски производители и да изкупуват продукцията им.
„Довършват се детайлите по сделката за отваряне на магазин БИЛЛА, на партера на бившия ГУМ", заяви Паунов.
Кметът анонсира среща на Европейската СПА асоциация в България и даде за пример новите собственици на Стримон Спа клуб, които са пътували до Римини, Италия, за да включат Кюстендил, като дестинация по пътя на римляните.
„Кюстендил е с лице на място приветливо за живеене и инвестиции. Стремим се към добър обществен ред, чистота и целогодишна охрана на земеделската продукция. Ако всичко това е съпроводено с частна инициатива ще е добре за всички", заключи кметът на Кюстендил. Срещата му с граждани продължи над 1 час и 10 минути. В края й, Николай Ярев поздрави кмета Паунов за успешната му "битка" с Мюсюлманското вероизповедание в България".