/ DarikNews.bg
Камион с боклук беше "инсталиран" в арт-проект на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. Така, според идеята на авторите на проекта, всички жители на града могат да видят собствения си боклук, част от който беше събран в събота от група ентусиасти по коритото на река Струма, в посока Невестино.

Участниците в акцията са изчистили три километрова зона край с. Нов чифлик, от единия бряг на реката. Събраните боклуци са 150 чувала.

Арт-инсталацията "Съвременна пирамида" в центъра на Кюстендил беше реализиран по идея на кюстендилката Бояна Алексова и е част от магистърската й защита в Birmingham City University, специалност "Изящни изкуства". "Не искам просто да рисувам едни красиви картини, защото това не е реалността", разказа авторката.

В инициативата се включиха младите художници от школата "Новите майстори" на местния художник и педагог Евгени Серафимов. "Около 40 души, които работихме около 5 часа, въпреки дъжда, успяхме да направим един участък от Струма поносим за гледане. Това е постижимо. Боклукът може да се махне. Каузата не е обречена", разказа Серафимов. "Да, нашата пирамида е грозна, но нека да я видим", призова Серафимов.
БТА