Изложбата По пътя на слънцето с приятели предизвика интереса на Кюстендил
Изложбата По пътя на слънцето с приятели предизвика интереса на Кюстендил / Дарик Кюстендил

В Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил откриха уникалната изложба, наречена "По пътя на слънцето с приятели". "Това е една изложба на колела, която се превръща в културно събитие за нашия град. Тръгва от изток, от Бургас- където изгрява слънцето, минава през Велико Търново и Пловдив. Заслугата е на Матей Матеев. Той е един щастлив човек, защото Бог му е дал не само талантлива четка, но и талантливо перо ", каза при откриването на експозицията поетът Михаил Калдъръмов. Матей Матеев е наш съгражданин, а мотото на изложбата е начало на негово стихотворение. "Известно е, че за Омир са спорили осем града, а за Матей в момента спорят два- Кюстендил и Пловдив. Аз съм сигурен в едно, че без неговото ярко творчество Кюстендилската и Пловдивската изобразителна  школа няма да бъдат същите", каза още Михаил Калдъръмов.

Изложбата "По пътя на слънцето с приятели" предизвика интереса на Кюстендил
netinfo

Най-скъпата творба от 8 000 лева е на кюстендилския художник Здравко Анев. Общо в експозицията  се представят 26 автори с 56 творби, живопис, скулптура и икони. Има представители на 6 града.

 "По пътя на слънцето с приятели" тръгва след разговор на Матей Матеев с близки и приятели. "Финансираме изложбата си сами, с това искаме да покажем, че творците можем да помагаме в различни ситуация на държавата", каза Матей Матеев.

Изложбата може да бъде разгледана до 14-ти октомври в голямата зала на Художествената галерия. "Идеята ни е следващата година, експозицията да бъде видяна и от ценителите зад океана. Водя преговори с консулството в Пловдив, да съдейства за експозиция във Франция. От следващата година към изобразителното изкуство ще включим музика и поезия и така да се получи истински  фестивал", каза още Матей Матев. Той благодари за подкрепата на Община Кюстендил и получи кошница с цветя от отдел "Култура и духовно развитие".

Изложбата "По пътя на слънцето с приятели" предизвика интереса на Кюстендил
netinfo