Хората в инвалидни колички търсят подкрепа
Хората в инвалидни колички търсят подкрепа / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Петиция и подписка инициират от Инициативният комитет на хората с увреждания - гр. Дупница. Те са в подкрепа на премахване на лимита на финансовите средства отпускани за акумулаторни батерии, в размер на 280 лв. за акумулаторни инвалидни колички, намаляване на експлоатационния срок на акумулаторните батерии от 3 год. на 1,5 год., както и експлоатационния срок на акумулаторните колички да бъде намален на от 10 год. на 5год.

"В чудната ни държава, цените на всичко се вдигат, както и на акумулаторните батерии също, но лимита за тях не. И кой е потърпевш от този факт, ние хората в инвалидни колички. Доплащаме си акумулаторните батерии от "големите инвалидни пенсии", ако не платиш оставаш затворен в дома си. Акумулаторите много често са некачествени и избираш- поне три пъти в годината да ги доплащаш или просто не излизаш. Фирмите за ТПС негласно не поддържат акумулаторите в лимита подпомогнат от държавата. Лимит за гуми няма, а за акумулатори има. Защо ли?!Три години е прекалено дълъг срок", пишат в гражданската си петиция хората в неравностойно положение. Те допълват, че инвалидна акумулаторна количка за срок от десет години е подигравка и казват още, че кола се амортизира за толкова години, но количка не.
"Беше поставен проблема с акумулаторните батерии, но министър Калфин не бил уведомен за този проблем. Нека му покажем, че проблеми има и трябват реформи в полза на хората с увреждания, а не против тях. ПОДКРЕПЕТЕ НИ!!!", призовават хората с инвалидни колички. Петицията се разпространява в интернет, а подписка има в някои търговски обекти в Дупница, в клуба на инвалида, както и в читалището в центъра.
Събирането на подписи ще продължи два месеца, като след това подписката ще бъде внесена до всички институции имащи отношение към проблема.