Евтин брак през седмицата в Дупница. 1 лв. за паркинг в парк Рила
Евтин брак през седмицата в Дупница. 1 лв. за паркинг в парк Рила / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Мнозинството общински съветници в Дупница приеха новата Наредба за определянето на местните такси и цени на услуги, и тяхното администриране. Направени бяха и редица промени.

По предложение на независимият Първан Дангов, към таксата за детски градини и ясли беше записана една група деца, която е пропусната в първоначалния запис и това са деца с един родител. Отпадна таксата от 2 лв. за попълване на приложението за данъчна декларация, както и таксата за регистриране на земеделска техника.

В раздела за административни услуги, удостоверението за наследници ще струва 5 лв. за първо, следващо ще струва по 1 лв. Не беше прието предложението за намаляване на таксата за удостоверение за семейно положение, от 4 на 2 лв. Основанието беше, че това е един от най-често издаваните документи. Според новата наредба приета от съветниците, гражданите могат да сключат брак от понеделник до четвъртък за 25 лв., но без механична музика или хор. Иначе сключването на брак ще струва 80 лв. с механична музика и 120 лв. с хор, 150 лв. е изнесеният ритуал. 6 лв. пък ще се плаща за заявяване на брак.

Макар, да не стана тема на дискусия, председателят на ОбС Ивайло Константинов посочи, че според наредбата на паркинга на парк Рила ще се плаща еднократна такса от 1 лв. Константинов обаче подчерта, че това не означава вход за парка за граждани.