Дупничани обсъдиха Интегрирания план за градско възстановяване и развитие
Дупничани обсъдиха Интегрирания план за градско възстановяване и развитие / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Обществено обсъждане на зоните за въздействие по проект за Интегриран план за градско възстановяване и развитие проведоха в Дупница. То бе открито от зам.- кметът Красимир Георгиев, който подчерта необходимостта от разработването на такъв проект и важността му при реализирането на визията и стратегията на града, в съответствие с определените приоритети.

Презентация за същността на процедурите, които се реализират в хода на разработването на интегрирания план представи Люба Живкова - ръководител на екипа, който създава един от най- важните стратегически документи за община Дупница.

Първият етап от разработването на проекта, в който е направен целеви и проблемен анализ, и оценка на средата, приключва на 19 октомври 2012г., с предложение към Общински съвет Дупница за одобряване на бъдещата визия на града.

Вторият етап включва разработването на стратегия и формулиране на цели на интегрирания план за развитие. Предвижда се и дефинирането на специфични мерки по проекта. Този етап ще приключи в средата на 2013 година.

Последният етап е свързан с управлението на реализацията и прилагането на интегрирания план.

На база анализа на експертите са формирани три зони за въздействие - зона с преобладаващ социален характер, зона с потенциал за икономическо развитие и зона с публични функции и висока обществена значимост. Публичното обсъждане бе заключителната фаза от поредицата срещи и дискусионни модули, проведени през изминалата седмица с представители на различни обществени групи. Гражданите на община Дупница могат да се запознаят с предложенията на експертния екип на интернет - страницата на Община Дупница.