Демонстрация на занаяти, богата фолклорна програма и борби на Балканска черга 2015
Демонстрация на занаяти, богата фолклорна програма и борби на Балканска черга 2015 / netinfo

Приключи тридневния фестивал „Балканска черга 2015 г.", който се проведе за пета поредна година в центъра на село Шишковци. Традицията и тази година беше спазена от организаторите на празника - кметът на селото Климент Терзийски и председателят на сдружение „Роден край", Борислав Крумов. Още в първия ден стотици гости пристигнаха от цялата страна, Сърбия и Македония. Сред тях бяха и 60 занаятчии, които представиха стари и позабравени занаяти. Сред тях беше и тъкане на реконструиран древен стан от новокаменната епоха.

 

 

 

 

 

Идеята за това беше на организаторите на фестивала и Регионален исторически музей. Бяха представени и много други занаяти, като грънчарство, дърворезба и какво ли още не. Във всяка една от демонстрациите се включиха десетки деца, които изпробваха сръчността си, предадена ни от нашите баби и дядовци.

 

 


През цялото време пък богата фолклорна програма огласяше село Шишковци. Състави от България и Сърбия пяха, танцуваха и се забавляваха с всички гости на празника. Последваха и традиционните за фестивала конкурси за най-добра домашна ракия, за баници и погачи и турнир по борба. С яре, подсигурено от организаторите, се окичи Мартин Владимиров от Шишковци. Умения в борбата показаха и 4 девойки.

 

 


„Един прекрасен празник, който обединява всички нас и наистина се събираме на една обща черга - Балканската. Дано традицията се запази и да продължи през следващите години", пожелаха си на раздяла част от участниците във фестивала.