Читалищни дейци от Кюстендил се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград
Читалищни дейци от Кюстендил се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград / Дарик- Кюстендил
Клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към кюстендилското читалище „Асклепион 1998“ спази дългогодишната си традиция да отдава почит към паметта на Апостола в деня на неговата гибел – 18 февруари, пред паметника му в Босилеград.

С автобуси и леки коли и с букети карамфили и кокичета читалищните членове изпревариха официалните церемонии, които са две и се провеждат на 19 февруари. Първата от тях, организирана от местната кметска управа, има „славата“ на  казионна и в нея не участват най-отявлените радетели на българщината в този останал преди повече от век в пределите на сръбската държава български град. Другата е дело на българския КИЦ и на Столична община, която винаги за този ден изпраща  свои представители и  патриотична българска певческа формация.

Кюстендилците от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ идват като обикновени граждани и смирено  полагат своите цветя на почит на паметника на Васил Левски. Един от тях произнася кратко слово както за делото на Апостола, така и за трагичната съдба на българските Западни покрайнини. На днешното възпоменание рецитаторите Йорданка Златкова  и Славян Грънчаров  развълнуваха всички с изпълненията си на одата „Левски“ от Вазовата „Епопея на забравените“ и на „Опълченците на Шипка“.

Читалищни дейци от Кюстендил се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград
Дарик- Кюстендил

Сред участниците във възпоменателното тържество беше и почетният гражданин на Кюстендил Недко Каблешков – дългогодишен директор на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ и един от учредителите на НЧ „Асклепион 1998“.

Читалищни дейци от Кюстендил се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград
Дарик- Кюстендил

Почти всички, след като  оставеха  своето цвете, полагаха ръка на паметника и се прекръстваха като  пред икона. Малцина босилеградчани се присъединиха към възпоменателното тържество, повечето напълно безразлично отминаваха по своите делнични задачи.

" Българската държава носи голямата вина и тежката отговорност за това положение, в което се намира днес българското малцинство в Западните покрайнини", разгорещено и с гняв коментираше край паметника най-колоритният радетел за българщината в Босилеград Димитър Димитров. Той не пропусна да отбележи, че фактическата давност на Ньойския договор отдавна е изтекла, но поради фалшива дипломатическа свенливост и нелепите в случая   съображения за европейска толерантност българските политици предпочитат да не засягат този проблем.

"Западните покрайнини все повече се обезбългаряват и обедняват", заяви председателят на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова.

Читалищни дейци от Кюстендил се поклониха пред паметта на Апостола в Босилеград
Дарик- Кюстендил