/ iStock
Две български анимации - "Война" и "Мир" откриват на 6 август лятното кино в Кюстендил, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

За поредна година Общината организира лятна програма, включваща изкуства, спорт, забавления и лятно кино. Събитията ще се случват на античната крепост Хисарлъка. Тази година киното се открива с ексклузивна премиера от Димитър Димитров (Анимитер) – най-новият му филм "Война" (2022), а веднага след него и на тематично свързания - "Мир" (2019). Преди това, на сцена "Базиликата" е концертът на младия изпълнител Кирил Хаджиев, по-известен като ТИНО.

Предстоящите прожекции и концерти в Хисарлъка са безплатни. Те са на 6, 13, 20 и 27 август и 3 септември, от 21:00 часа и са част от календара на "Кюстендилско лято 2022".

Следващите прожекции ще покажат комичната анимация Heatwave на гръцкия режисьор Fokion Xenos, научно-фантастичния "Ви" на режисьора и сценарист Деян Цвятков, игралния "Паркинг" на Ивайло Минов, анимацията "Пеперуда и Мишка" на Мира Янкова. 

Всеки петък Община Кюстендил организира и концерти на Арката на площад "Велбъжд" с начален час 20:30 часа.

Тази вечер, 5 август, на кюстендилска сцена гостуват "Керана и космонавтите". Концертът също е безплатен, началото е в 20:30 часа.
БТА