90 години
90 години / netinfo
Основаването на местното читалището в дупнишкото село Бистрица е свързано със Страшимир Петров и неговия син Любен Страшимиров. Той пристига в селото през 1920 г. като учител. Привлича млади хора около себе си и сформират просветно дружество, посредством което се организират вечеринки с разнообразна програма. Летописната книга помни 1924 година когато е представена пиесата "Балканска комедия". Дейността на просветното дружество продължава няколко години.
На 11.09.1927 г.се учредява и местното читалище от 24 души учредители. Дали му името „Светлина”, тъй като предназначението му било да просвещава населението и да противодейства на съществуващото невежество. По време на провежданите вечеринки са изнасяни пиеси и със събраните средства са закупувани книги, като голяма част от книгите са от дарители. Първоначално библиотеката е била в училището, като за нея се е грижил Любен Страшимиров. След това е преместена в приземния етаж на къщата на Серафим Банев и години по-късно заема сегашното си място. Библиотеката е обогатявала фонда си през годините с дарения и със събрани средства от пиеси. През 1936 г. е закупен грамофон, като той е използван за различни забави, използван е по сватби, годежи, кръщенки и за именни дни, като по този начин са събирани средства, така фонда станал 600-700 тома. В момента фонда на библиотеката е 7052 бр. библиотечни единици.

Библиотека
netinfo


През 2008 година председател на читалището става Симеон Симеонов, а читалищен секретар-библиотекар Гергана Спасова. От същата година започва отново активна работа, като към читалището е сформирана и женска фолклорна група, а през годините са сформирани и мъжка, и детска фолклорна група. Възстановени са българските обичай и традиции, чествани от нашите баби и дядовци. Всяка година се пресъздава обичая Бабинден, Трифон Зарезан, за Коледа и др.

„Стремим се да спазваме българския бит и култура, и да я предаваме на младото поколение”, разказа Гергана Спасова. Фолклорните групи, които днес съществуват към читалището взимат активно участие както на местно, така и на общинско ниво, участват в редица фестивали и получават много награди и златни медали. И тъй като тази година се навършват 90 години от основаването на читалището, сегашното ръководство организира дарителска кампания през април под мотото „Подари любимата си книга на читалищната библиотека”. Всеки, който иска да дари книга може да го направи през целия месец април. На 13 април на Велики четвъртък ще спасят един от обичаите за Великден ще боядисват великденски яйца.
 
Дарик- Кюстендил