/ iStock
По време на дежурство в местността "Вангелова чешма", на територията на Териториалното поделение на Държавно горско стопанство (ДГС) "Дупница", горски служители са попаднали в капан, организиран от жители на "Гиздова махала" в Дупница, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

По данни на служителите на ДГС Дупница, инцидентът е станал около 23:00 часа на 30 януари г. Двама горски служители са дежурили в района на разклона за сметището на град Дупница, когато видели фарове на приближаващи се автомобили, идващи от "Гиздова махала". Колите спрели на около 500 метра от служителите, а група от около 50 мъже, тръгнали към двамата служители. Двамата служители успели да се измъкнат от направения капан и да сигнализират компетентните органи.

"Няма пострадали, но това е пореден опит за нападение срещу наши служители", казаха за БТА от ЮЗДП.

От там уточниха, че районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района, а подобни ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си. В тази връзка, в писмо до Районното управление на полицията в Дупница е предоставен списък с имена на шест-седем системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа, казаха още от Югозападното предприятие. От там уточниха за БТА, че предстои и предприемането на по-сериозни мерки и засилване на патрулите.
Елица Иванова/БТА