/ iStock/Getty Images
Общо 118 шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, са получили наказания през 2020 година в Кюстендилско. Ефективните присъди са 18, съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил.

Районният съд в Дупница е приключил през миналата година 83 наказателни дела от общ характер, с предмет - управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. От тях само по две дела производствата са прекратени - едното, поради смърт на обвиняемия, а при другото - съдът не е уважил направеното искане за одобряване на сключеното споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемия. 

Останалите 81 дела са приключили с осъдителни присъди. Статистиката показва, че 76 от подсъдимите са мъже, а 5-жени, сочи още справката на Окръжния съд.

Ефективни наказания "лишаване от свобода" са получили 11 водачи, 9 от тях за повторно управление на МПС след употреба на алкохол и двама за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Максималният размер на наложените наказания е 10 месеца лишаване от свобода.

70 водачи са получили наказания "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години. На някои от водачите, съдът е наложил и наказание "глоба", в размер от 200-500 лв. От тези 70 водачи, 63-ма са управлявали след употреба на алкохол, с концентрация над 1,2 на хиляда, а останалите седем са шофирали след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Наказателните дела от общ характер, с предмет управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от съда в Дупница през 2019 година, са били 118 или с 35 повече спрямо 2020 г.

Районният съд в Кюстендил е приключил през 2020 година 35 такива наказателни. Наказания "лишаване от свобода" са получили 7 водачи. Един непълнолетен младеж се е признал за виновен в управление на МПС след употреба на алкохол, с над 1,2 промила и е с наказание "обществено порицание". 27 водачи са получили наказания "лишаване от свобода", за срок от 3-10 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години. 22-ма от тях са управлявали след употреба на алкохол, с концентрация над 1,2 на хиляда, а останалите 5 водачи - след употреба на наркотични вещества или техните аналози.
Пред Окръжния съд са обжалвани или протестирани 4 присъди, като въззивният съд е потвърдил решенията на районните съдилища.

През 2019 година, делата от общ характер, с предмет - управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, в Районен съд - Кюстендил са били 67 или почти два пъти повече.