протест заради птичия грип
протест заради птичия грип / Дарик радио, Хасково
протест заради птичия грип
99537
протест заради птичия грип
  • протест заради птичия грип
Близо 200 души са на път да останат без работа в една от най-големите ферми за угояване и гушене на патици в България заради мерките, които наложи БАБХ заради птичия грип.

Днес в късния следобед работници излязоха на протест, а собственикът й Павел Челебиев съобщи пред журналистите, че някой в страната иска да убие този бизнес.

Ябълката на раздора се оказва изискването птици от фермите да могат да се транспортират в страната само след лабораторно изследване за наличие на инфлуенца. Т.е от люпилнята на фермата край Хасково до помещението за гушене на патицата има 200 м, за да бъдат преместени от едното помещение в другото, новоизлюпените патета първо трябва да бъдат изследвани. Такова обаче не е направено.

Това на практика означава, че новоизлюпените днес патета, които са хиляди ,ще умрат до 24 часа от дехидратация. Павел Челебиев твърди, че от БАБХ не си вдигали телефоните и нямат никаква информация. От агенцията обаче контрираха, че това не е вярно.

Днес в град Раковски се е провело събрание на производителите на патици. Там е било взето решение в понеделник да излязат на мирен протест пред вратите на БАБХ, каза Челебиев. Той  обясни още, че специалистите са обявили огнища на птичи грип, но специалистите не са им оставили контролни проби за птичия грип и че се съмняват в истинността, че има инфлуенца по птиците. Освен това, производителите ще искат оставката на ръководството на БАБХ.

Журналистите днес бяха допуснати и до люпилнята, където се видя, че работничките плачат, защото новородените умират, а също така и от това, че може би ще останат без работа.

Люпилнята е край хасковското село Войводово, където е било разкрито училище за децата на работниците от цяла България.