Проверяват селски кмет, хвърлял бомби в язовир
Проверяват селски кмет, хвърлял бомби в язовир / областна администрация

48 сигнала за корупция са постъпили през 2009 година в Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. 16 от тях са изпратени в прокуратурата, след извършени проверки на МВР. По 8 от подадените сигнали не са установени данни за престъпление.

Основна част от сигналите са срещу кметове на села и те са свързани със злоупотреби при осигуряване на дърва за огрев. Един от уличените кметове управлява село от Хасковска община, научи Дарик. Само срещу него сигналите са 6. Хората го обвиняват в това, че вари ракия, която после незаконно продава. Лови риба, която също продава, като дори хвърля бомби в язовира, злоупотребява със земеделска земя, незаконно изсича дърва. Сигналите срещу кметове на общини са 9.

Получени са и 12 сигнала срещу директори и служители на 9 от регионалните структури на държавни администрации. Според два от тях директорите на съответните структури вземат пари за да извършат определена услуга. Единият искал по 300-350 лв., а другият 1000 лв. За първият полицията е установила данни за престъпление, а преписки от двата сигнала са пратени в прокуратурата. Сред постъпилите сигнали има и за измама в размер на 25 000 лева, за незаконно строителство, както и срещу банки и чуждестранни фирми.