Представят Народният календар и неговите празници
Представят Народният календар и неговите празници / netinfo

С премиера на книгата „Народният календар и неговите празници” от Георги Велев продължава днес програмата на община Димитровград за коледните и новогодишни празници. Представянето на изданието и автора е от 17.30 ч. в градската библиотека „Пеньо Пенев”, а любопитна подробност е, че рецензенти са двама димитровградчани- директорът й Петко Каневски и Пламен Пасков.

Бате Жоро- Георги Любенов Велев от Асеновград е автор на книгите "Българският народен календар" в три части и създател на автентично българско бойно изкуство. Един българин, учен, етнограф, мъдрец и боец, към когото аз лично и всичките му познати питаят огромно уважение, казва за него Пламен Пасков.

Изследванията, които е направил Георги Велев, сочат нещо много важно: един път е случайност, два пъти – съвпадение, три пъти – закономерност, а той е намерил 93 пъти- изследвал е 96 български календарни народни празници, от които в книгата му са публикувани 93, като тя е плод на 33-годишен труд, разказва и Петко Каневски. По думите на Георги Велев хората предпочитат да се осланят на природните закони. Той е роден в София през 1941 г., но живее в Асеновград. Завършил е руска филология. Бил е уредник на Асеновградския исторически музей. От 33 години изследва философията, историята и етнографията на Далечния Изток и води школа по бойни изкуства. В книгата му „Българският народен календар” обосновава идеята, че в основата на нашите езически празници лежи космогонията на китайската „Книга на промените”.