Погват бракониери и търговци на защитени видове
Погват бракониери и търговци на защитени видове / netinfo

Как да се подобри разследването на случаи на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове ще се обсъжда на семинар в областна администрация в Хасково днес. Целта на дискусията е да се намерят начини за подобряване на сътрудничеството между институциите ангажирани с проблема.

Бракониерството на защитени видове и незаконната им търговия в рамките на страната е дейност, която не е ясно оценена като мащаб. Трудностите при поставяне на закона в действие и обществената заинтересованост за тези нарушения са особено проблематични, когато става въпрос за т.нар. престъпления срещу дивата природа.

Тъй като търговията се извършва трансгранично между държавите, в интернет, на временни пазари, по поръчка на клиента, мониторингът на тази дейност често е невъзможен. Когато бракониерството се случва в отдалечени местности, е трудно нарушителите да бъдат открити и да им бъде търсена отговорност. Именно заради това семинарите целят засилване на капацитета в правоприлагането, коментират организаторите от РИОСВ-Хасково.

Специалистите ще обсъждат широк кръг въпроси, свързани с нормативната база, ефективността на контрола при въвеждане, търговия, транзит и износ на екземпляри от застрашените видове от дивата фауна и флора. Ще се коментират също принудителните административни мерки и размер на санкциите, процедиране при интернет престъпления, информиране в публичното пространство и специфични подходи за привличане на местните хора в противодействието срещу бракониерството и контрабандата със защитени видове.