Пловдивският митрополит Николай на сесия в Димитровград?
Пловдивският митрополит Николай на сесия в Димитровград? / Darik News, архив

Общинският съвет на Димитровград провежда днес редовна сесия. 33 са докладните, включени в проекта за дневен ред. Не е изключено на заседанието днес да пристигне пловдивският митрополит Николай, който да вземе отношение по въпроса за предоставяне на имоти в местността Манастира край с. Добрич на църквата, за които тя притежава документи за собственост, загатна на пресконференция председателят Стефан Димитров. Не е тайна, че заедно с група съветници бяхме поканени при митрополита, каза той.

Сред темите, които се очаква да нажежат страстите в димитровградската парламентарна зала е и декларация в защита на това Водната кула да стане общинска собственост, която внася кметът Иво Димов. В аргументите му е записано, че честна компания заявила инвестиционен интерес към кулата, считана за един от символите на Димитровград. Аз съм категорично "за" това Водната кула в Димитровград да бъде общинска собственост и да не се продава, дори и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) , заяви на срещата си с журналисти председателят Стефан Димитров. По-важно е кулата да не остане в същия вид, като други обекти, които са били предоставени на общината, коментира Димитров, като даде пример с бившия строителен техникум "Пеньо Пенев" и сградата пред професионалната гимназия.  В Строителния се планираше да има филиал на висше учебно заведение, а сега са се настанили клошари. В сградата пред професионалната гимназия щяха да се развиват социални услуги, но май вече единственото, което остава, е да бъде съборена, каза Стефан Димитров. Смятам, че общинската собственост трябва да се стопанисва адекватно, а общински сгради и обекти с обществена значимост да бъдат застраховани, категоричен бе той.

 

На сесията днес ще бъдат разглеждани и докладни, свързани с общинска собственост- концесии на язовири, продажби и преотреждане на терени. Организиране на Международен пленер по живопис „Побратими” и статут за него внася комисията по култура. Председателят й Христо Цветков предлага и учредяване на специална награда „Пеньо Пенев”, към националната и международна, които Димитровград връчва. Конкурс за възлагане управлението на „Общинска охрана” предлага Димитър Петров. Промяна в правилника за работата си, с която да бъде забранено в залата за заседания да се влиза с оръжие, ще разгледат също днес съветниците.