Митничари хванаха контрабандни цигари в количка с дете
Митничари хванаха контрабандни цигари в количка с дете / Митница - Свиленград

Фрапиращ случай на пренасяне на контрабандни цигари в детска количка с малко дете засякоха митническите служители в Свиленград, съобщиха от митническата пресслужба. При пристигането на митничарите за проверка в търговски обект, 55-годишна жена с бебешка количка с двугодишно дете в нея панически се опитала да избяга. Въпреки това служителите я спрели за проверка, при която се установило, че в коша на количката има раница, а в нея вместо детски дрешки и аксесоари, са скрити 109 кутии цигари без акцизен бандерол с надпис „Duty Free".

Фрапиращият опит за използване на дете за прикритие на контрабанда с цигари се случва по време на операция срещу търговците на цигари без акцизен бандерол в района на Община Свиленград, осъществена от екипи от служители на Митница - Свиленград и мобилна митническа група към Централно митническо управление. При проверките в търговските обекти и в непосредствена близост до тях са задържани 5 400 къса безакцизни цигари.

От Митница - Свиленград напомнят, че според Закона за акцизите и данъчните складове лице, което държи, пренася, превозва, предлага или продава алкохолни напитки и тютюневи изделия, облепени с бандерол Duty free, се наказва с глоба или имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2 000 лева за физическите лица и не по-малко от 4 000 лева - за юридическите лица и едноличните търговци. А при повторно нарушение - не по-малко от 6 000 лева.