И в Хасковско превантивни мерки срещу африканска чума по свинете
И в Хасковско превантивни мерки срещу африканска чума по свинете / DarikNews, архив

Заради констатирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Република Украйна и необходимостта от превантивни мерки в България областният управител Ирена Узунова свика епизоотичната комисия.

Африканската чума не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети, съобщават от администрацията й. Към момента не е била регистрирана в страната. Към настоящия момент няма открит случай на зараза от този щам, увери директорът на агенцията по безопасност на храните в хасковско д-р Христо Вълчанов.

Като граничен район обаче, област Хасково ще предприеме превантивни мерки.. Предстои засилен  контрол на внасяните през граница суровини и храни от животински произход и личен багаж.

Областната комисия разпореди заседания на общинските епизоотични комисии през следващата седмица за набелязване на мерки и съвместни действия на агенцията по безопасност на храните, регионалната здравна инспекция, РИОСВ и еколозите от общините. Предстоят проверки на изхвърлените хранителни отпадъци, които могат да се превърнат в огнище на зараза, ако неконтролирано се консумират от животни. Ще бъдат наблюдавани и дивите прасета, информират от областната управа.