38 пъти РИОСВ сезирана от граждани
38 пъти РИОСВ сезирана от граждани / netinfo
38 сигнала от граждани са постъпили в регионалната екоинспекция от началото на годината. Два от тях са неоснователни, други два са препратени на компетентните институции.

Най- често жителите на региона са сигнализирали за намерени в безпомощно състояние птици. Последният е от жител на хасковското село Конуш, който е информирал инспекцията, че щъркелово семейство напуска гнездото си, след посегателство от страна на хората.

Девет са подадените сигнали за замърсявания на води. Такива са констатирани и от инспекторите във водите на реките Банска, Каяклийка, Бели кладенец и Марица на територията на община Хасково. За причинено замърсяване от работата на казан за варене на ракия на собственика е наложена глоба от 1 000 лева.

Пет проверки по сигнали за причинено замърсяване на въздуха са извършили експертите на регионалната екоинспекция. Два от сигналите са изпратени по компетентност до Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве - Хасково и до община Свиленград.

Не са малко сигналите за образувани нерегламентирани сметища в населените места или за неправомерно разкомплектоване на стари автомобили на площадки за търговия с черни и цветни метали в региона.