Заразените с ХИВ/ СПИН мъже са 5 пъти повече от жените
Заразените с ХИВ/ СПИН мъже са 5 пъти повече от жените / DarikNews.bg, архив

Три случая на новозаболели от СПИН са регистрирани в областта от началото на тази година досега, съобщава пред вестник 100 вести" днес Татяна Велиславова, епидемиолог на Габровска област от РЗИ. Миналата година регистрираните болни са били пак трима, а за 2014 година са двама.

Световният ден за борба със СПИН - 1 декември, е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта.

Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН (ВИДЕО)

Тази година кампанията е под надслов „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ” и е фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и т. н.

От 18 ноември до 1 декември специалисти от РЗИ-Габрово проведоха информационна кампания в няколко основни и средни училища под мотото „Ние сме ЗА превенция- та на ХИВ”. Специалисти от Здравната инспекция, съвместно с доброволци на БМЧК-Габрово разпространиха здравно-информационни материали в централната градска част на Габрово. Материали бяха раздавани и в общините Севлиево, Трявна и Дряново.

Изданието обобщава, че 88% от новорегистрираните с ХИВ в България са се инфектирали по полов път, заразените мъже са 5 пъти повече от новозаразените жени.