За пети път в Етъра ще покажат сватбени обреди
За пети път в Етъра ще покажат сватбени обреди / снимка: DarikNews.bg, Дарик Габрово

Фолклорният фестивал "Сватбата - единство и многообразие" ще се проведе в ЕАК "Етър" на 25 и 26.08, събота и неделя. Ще бъдат представени сватбените обичаи от България и Балканите. За пръв път възстановки на сватбените обичаи ще представи фолклорна група "Зипка" от Хърватска.

Ново съпътстващо събитие е прожекцията на документални етноложки и антроположки филми, чрез които специалисти от Македония, Сърбия и България ще представят сватбени обичаи от България, българската диаспора и Балканите.

Филмовата програма ще отдели особено внимание на един все още недостатъчно популярен метод за документиране и изучаване на нематериалното културно наследство - визуалната антропология.

В Изложбената зала на АЕК "Етър" за първи път Регионалният исторически музей на Шумен ще представи новата си изложбата за сватбените традиции и обичаи на турци, арменци, евреи и роми в Шуменско.

Досега сред естествения декор на АЕК "Етър" бяха представени ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, хърцои. Гостите на музея се запознаха със специфичните особености в турски, гагаузки, гръцки, руски, каракачански, армънски и ромски възстановки на сватбени обреди, на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи.

Тази година организаторите ще надградят направеното дотук, като превърнат фестивала в събитие с международно участие, едно атрактивно пътешествие из сватбените традиции на балканските народи.

Фокусът ще бъде съсредоточен върху живия човек, носител на традиционни дейности и умения, този, който владеейки ги, предава познанията за тях на бъдещите поколения.