Увеличават се заявленията за достъп до информация
Увеличават се заявленията за достъп до информация / netinfo

Двойно се е увеличил броят на заявленията за достъп до информация, подадени по електронен път през миналата година в сравнение с предходната, съобщи изпълнителният директор на фондация “Програма Достъп до информация” Гергана Жулева. От подадените близо 23 000 заявления около 60% са били писмени. 18 на сто от търсещите достъп до информация са журналисти.

Гергана Жулева информира още, че според данни едва 1% не получават исканата информация след подаване на заявления. За сравнение броят на заявленията за достъп до информация в Холандия, подадени за година е 1000. Голямата разлика в цифрите се обяснява с формиращото се гражданско общество в България и значително по-добрите възможности за информираност в Холандия, които не налагат толкова често търсенето на информация по законов ред.

Днес в Габрово се проведе семинар за журналисти от регионалните медии. Той бе организиран от "Програма достъп до информация". В срещата участваха холандският експерт и преподавател на свободна практика Роже Флюгелс, юристът Кирил Терзийски и директорът на фондацията Гергана Жулева. .