Twall-играта в Габрово започна с победа на Таня Христова над кмета на Митвайда
Twall-играта в Габрово започна с победа на Таня Христова над кмета на Митвайда / Дарик Габрово

С резултат 122 на 96 в полза на Таня Христова завърши първото състезание на габровската twall стена срещу колегата й от Митвайда г-н Матиас Дам. Двамата влязоха в активен двубой на бързина и съобразителност веднага след церемонията по официалното връчване на дарението за Габрово.

Интерактивното спортно съоръжение бе презентирано от трикратния световен twall шампион Ивайло Белев, който поясни, че изобретението на Митвайда, резултат от сътрудничеството между Висшето училище и фирма в областта на електрониката, се използва не само в спорта за трениране на бързината, точността на реакциите, издържливостта и координацията, но и за трениране на паметта. Twall играта позволява различни варианти и малчуганите от съседното училище „Райчо Каролев" веднага усетиха разликата между забавлението на стената  и пред монитора на компютъра.

Таня Христова ги посъветва да настояват във всяко училище да има подобно съоръжение.

„Зад тази стена се крие едно истинско партньорство. В историята на тази стена е добрият модел, който ни демонстрира Митвайда"  каза тя и подчерта 40-годишното партньорство с Техническия университет в Габрово, между общините в двата града и разбира се между фирма и висше училище.

Днес с тържествен Академичен съвет в габровския Технически университет отбелязват 40-годишнината на партньорството между ВУЗ-а и Висшето училище в Митвайда. Началото на церемонията, която предвижда и връчването на званието „Доктор хонорис кауза на председателя на занаятчийската камара в Дюселдорф проф.Волфганг Шулхов, е в 15 часа.

Деветчленната делегация от Митвайда, водена от кмета на града, по-рано днес бе приета в Община Габрово от кмета Таня Христова. Тя получи официална покана за предстояща визита в Митвайда във връзка с по-нататъшното сътрудничество.