Стартира фестивалът Дни на камерната музика
Стартира фестивалът Дни на камерната музика / Дарик Габрово

 

34- тото издание на Дните на камерната музика стартира днес с концерт в Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово. Тазгодишното издание е посветено на 150 години от обявяването на Габрово за град, на 60- годишния юбилей на световноизвестния цигулар проф. Минчо Минчев и на 80- годишния юбилей на основателя на габровския камерен оркестър- композиторът и диригент Христо Питев.

Концертът на габровския камерен оркестър със солист Красимир Тасков- пиано е тази вечер от 19 часа. В концертната програма са включени произведения на Хендел, Моцарт, Христо Питев и Красимир Тасков.

За 8 септември е предвиден Фестивален клавирен квинтет. Произведения на Моцарт, Роберт Шуман и Алфред Шнитке ще изпълнят Деворина Гамалова- цигулка и виола, Христофор Михайлов- цигулка, Цветана Гигова- пиано, Демна Гигова- виола и Кремена Христова- виолончело.

На 10 септември ще бъде концертът "Популярни пиеси за цигулка". В него ще вземат участие учениците от Международния майсторски клас на проф. Минчо Минчев,  на пианото - Марина Капитанова.

 "Софийски солисти"с диригент Пламен Джуров ще закрият Дните на камерната музика на13 септември. В програмата са включени произведения на Вивалди, Чайковски, Алфред Шнитке, Черкин и Васил Казанджиев.