Сигнали за заплащане на продуктова такса
Сигнали за заплащане на продуктова такса / netinfo

Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново вече приема и сигнали, свързани с неизпълнение на задълженията за заплащане на продуктова такса, съобщават от институцията.

Продуктова такса дължат фирмите производители или вносители на опаковани стоки, след употребата, на които се образуват масово разпространени отпадъци и които нямат сключен договор с организация по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Паричните средства постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ и се инвестират за дейности по управление на отпадъците - въвеждане на разделно сметосъбиране, проектиране и изграждане на депа, сортировъчни инсталации и др.

Близо 24 000 лв. от продуктова такса са постъпили в ПУДООС след проверки на РИОСВ - Велико Търново от началото на годината до сега. Извършени са над 58 проверки на фирми производители и вносители на опаковани стоки.

Проверките на екоекспертите продължават.

Фирмите и гражданите могат да подават  сигнали на Зеления телефон на екоинспекцията - 062/620358. Телефонната линия е отворена денонощно.