Шест момичета от Националната Априловска гимназия
работят към Ученическия институт на БАН
Шест момичета от Националната Априловска гимназия работят към Ученическия институт на БАН / НАГ
Мария Големинова, Андреа Ангелова, Тереза Колева, Виктория Кирова, Габриела Савчева и Марчела Драганова от паралелките по История в Националната Априловска гимназия са първият ученически екип в Габровска област, който се занимава с истинска научна работа в хуманитарната  област.

В началото на октомври миналата година преподавателите по История и цивилизации в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова регистрираха малка изследователска общност към Ученическия институт на БАН, в която са включени и шестте момичета от X в и XI в клас.
Темата на ученическото проучване е „Габровските учители и техният принос за обществено-политическото, културно и икономическо развитие на България през XIX век”.

Идеята за нейното формулиране принадлежи на Даниела Цонева, уредник в Регионалния исторически музей - Габрово, която помогна на екипа при подготовката на библиографската справка.
 

Шест момичета от Националната Априловска гимназия, работят към Ученическия институт на БАН
Албум на учителите


Целта на изследването, според г-жа Петрова, е насочена не толкова към учителя като преподавател, а по-скоро към неговата личност:
 „Габровските учители Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Тодор Бурмов например, имат принос в изграждане основите на младата българска държава. Учителят Васил Карагьозов се реализира и като политик, и като индустриалец. Христо Цокев преподава чертане и рисуване в Главното мъжко класно училище в Габрово, но историята отрежда на творбите му място в златния фонд на Националната художествена галерия. И десетки още примери... Тоест с нашия проект показваме учителите един път като книжовници, просветители, автори на учебници и научни трудове и от друга страна – като политици, общественици, хора, градили читалища, библиотеки, просветни дружества, театрални салони... Мотивът, който движи нашия екип, е свързан с уронения днес престиж на професията. Ние сме амбицирани да докажем и покажем, че учителят винаги, независимо от епохата, е активен участник във всички сфери на живота и най-често - уважаван авторитет и лидер в общността. И не само през Възраждането. Мога да дам примери от нашето съвремие - математикът от Априловската гимназия Иван поп Иванов е основател на хора при храм „Успение Богородично”, учителят по литература Петко Златев е уважаван книжар. Проектът ни дава възможност да преосмислим познати на историята факти и да ги погледнем от друг ъгъл, водени от идеята, че учителят е една последователна, творческа личност, която носи високо призвание – да гради.”

Този месец младите габровски изследователи участваха в семинар, организиран от Българска академия на науките и ръководен от акад. Петър Кендеров. Десет екипа от цялата страна представиха свои идеи и разработки, учиха как се работи ефективно в група, как се представя изследователски проект, получиха ценни съвети от  доц. Ергюл Реджеб и доц. Евгения Сендова.

„Разработката на  екипа от НАГ предизвика интерес сред участниците в семинара, споделя Пенка Петрова. Академик Кендеров си спомни за Габрово с добро чувство и сподели отлични впечатления от работата си с Димитър Жечев и неговата учителката по математика Мария Атанасова. Много добро впечатление на академичните среди направи и една от нашите  ученички. На въпрос имат ли живи наследници габровските учители, които проучва, момичето отговори: „Да, мен ме е учила далечна племенница на Тодор Бурмов – г-жа Стела Димитрова и за да съм в Априловската гимназия, го дължа на нея.”

До септември шестте момичета трябва да представят изследването си в обем от 50 страници, за да бъдат одобрени за участие в научната сесия на УчиБАН през ноември. Според правилата на Ученическата академия авторите на отличените разработки получават достъп до библиотечни и научноизследователски ресурси, с които разполага БАН, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избраната област.