С повече от 100 лв. увеличават средната учителска заплата
С повече от 100 лв. увеличават средната учителска заплата / netinfo
"Днес аз ясно показвам, че мисля за системата, която ръководя, а другото е божа работа. Никой не се е родил министър. В едно демократично общество рано или късно става смяна на министерски кресла. Това е въпрос на общи решения," каза в Габрово министърът на образованието Даниел Вълчев. Той гарантира, че са направени точни разчети и има средства за исканото увеличение от 25% на учителските заплати.

Според министър Вълчев през последните седмици са се смесили два проблема – единият с диференцираното заплащане на учителския труд и другият със заплатите. Осигурените 13 млн. лева ще се използват само за диференциация. За увеличението на основните учителски заплати се разчита на 185 млн. лева вътрешен ресурс.

“За разлика от други системи, които само искат ние сме намерили средства вътре в самата система. Хората в нея показват желание за реформи и те трябва да бъдат стимулирани”, каза още министър Вълчев. От началото на годината над 5000 души са напуснали системата, направени са повече от 100 предложения за закриване на училища.

”Ако се отпуснат от републиканския бюджет допълнително около 40 млн. лева, 25% -увеличение на учителските заплати ще бъде факт на 1 октомври. В противен случай повишението ще стартира от началото на следващата година”, допълни Даниел Вълчев. В Габрово министър Вълчев се срещна с училищни директори и екипа на Регионалния инспекторат по образование.