„Пътуващо сандъче № 30 пристигна в Детски отдел на Регионалната библиотека
„Пътуващо сандъче № 30 пристигна в Детски отдел на Регионалната библиотека / netinfo

Дългоочакваното „Пътуващо сандъче" № 30 пристигна в Детски отдел на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов" в Габрово. Сандъчето съдържа 12 заглавия, част от които библиотеката вече притежава, а останалите са нови и непознати на малките читатели.

Сред тях са „Нещата, на които не ни учат в училище" на Емил Конрад, Весела Фламбурари „Мина и магията за предсказание", Туве Янсон „Дъщерята на скулптора", Мелиса Круз „Островът на изгубените" и още осем заглавия.

Проект „Пътуващи сандъчета" е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст. Те дават възможност на малчуганите да се запознаят с новоиздадени книги, като провокират интереса им чрез нестандартната форма, с която са пристигнали и присъстват в библиотеката.

Част от книгите в сандъчетата са набавени от ББИА, друга част са дарение от Нов български университет, а над 20 сандъчета са пълни с книги, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно" на фондация „Детски книги".

Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време (45 дни), а след това да продължават към следващото населено място. Всяко дете може да регистрира книгата, която заема, в системата на пътуващите книги „Bookcrossing".

Основен партньор на проекта е фондация „Детски книги", която се ангажира с периодичното набавяне на заглавия. Още в първите дни от пристигането си в Габрово пътуващото сандъче предизвика голям интерес в библиотеката, защото книжките са доста забавни и увлекателни. Малките читатели разглеждат красивите книги, а по - големите ги вземат, за да ги прочетат вкъщи.

Очаква се изданията да продължават да привличат младите читатели и техните родители в библиотеката и през идните дни.