Първа самостоятелна изложба на Гергана Пантева
Първа самостоятелна изложба на Гергана Пантева / netinfo

Първата самостоятелна изложба на художничката Гергана Пантева ще бъде открита на 6 август от 18 часа в Художествената галерия “Христо Цокев”. В експозицията ще бъдат показани 37 живописни платна. Част от тях са асоциативна живопис, а останалата са реалистични пейзажи. За откриването на изложбата в Габрово ще пристигне Проф. Николай Майсторов.

Гергана Пантева е завършила Графика във Великотърновския университет през 1982 година. Творбите й в настоящата изложба са провокирани от човешките взаимоотношения и хармонията в тях, богатствата от светоусещания и рефлекса от светлината. Картините са нарисувани през последната година и половина в ателието й в кв. Велчевци, където е пряко вдъхновена от природата.

В основата на всичко обаче, е работата й в църквата в село Трънито, благословена от Дядо Владика, Великотърновският митрополит Григорий. През 2002 година, в продължение на година и половина тя извършва цялостна реставрация на храма, като зографиса стените му. Благотворителната й работа продължава, като рисува иконите за параклиса „Св. Пантелеймон” в областната болница „д-р Тота Венкова”.