Прегледаха безплатно повече от 700 здравнонеосигурени
Прегледаха безплатно повече от 700 здравнонеосигурени / netinfo
719 души от Габровска област бяха обхванати при скрининговите прегледи за профилактика и ранно откриване на белодробни заболявания при здравнонеосигурени лица. На 43 от тях са издадени направления за хоспитализация в Специализираната белодробна болница в Габрово с цел проследяване на състоянието и уточняване на диагнозата.


Профилактичните прегледи се проведоха в градовете Габрово, Севлиево, Дряново и селата Батошево, Душево, Кормянско, Горна Росица, Петко Славейково и Шумата. Те бяха организирани от Регионалния център по здравеопазване в Габрово във връзка с изпълнение на Плана за действие към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства 2005 – 2007 г. и заповед на министъра на здравеопазването.

Прегледите бяха осъществени от четири мобилни екипа от лекари със специалност “пневмология и фтизиатрия” и медицински специалисти от СБАЛББ .

От прегледаните 719 души с ХОББ са били 52 лица, с хроничен бронхит – 43, с ОКГДП – 6, с остър бронхит – 8, с бронхиална астма – 5 и девет души са с други белодробни болести. В Габрово са прегледани 145 лица като при тях няма открити отклонения от нормата.