Богдан Здроевски, Сабине Ферхайн, Богдан Вента, Светослав Малинов, Момчил Неков, Джули Уорд и доц. д-р Светла Димитрова
Богдан Здроевски, Сабине Ферхайн, Богдан Вента, Светослав Малинов, Момчил Неков, Джули Уорд и доц. д-р Светла Димитрова / Gabrovonews.bg
Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по култура и образование, посетиха Етнографски музей на открито „Етър”, Габрово.
 

ЕП
Снимка: Gabrovonews.bg


 Директорът доц. д-р Светла Димитрова приветства гостите на специална среща и подчерта колко важно е за музейната общност в страната присъствието на политици и експерти от толкова важна институция, каквато е ЕП.
 
„Музеят се радва на изключително добра посещаемост. Ние не страда от липсата на пари, а се нуждаем от подпомагане на каузата ни, свързана с опазването на старите занаяти и намирането на хора, които искат да се занимават с тях”, каза доц. д-р Димитрова.
 
Директорът на ЕМО „Етър” заяви, че това е проблем в цяла Европа.
 
„Занаятите в момента са в криза и ако ние успеем да осигурим съвременно приложение на занаятчийската продукция, бихме направили важна крачка за тяхното съхраняване.”
 
Доц. Светла Димитрова информира евродепутатите от Комисията по култура и образование в ЕП за най-голямото годишно събитие в „Етър”-а – Международния панаир на традиционните занаяти. Светла Димитрова каза, че разчита на подкрепа за установяване на контакти с майстори или занаятчийски организации, които да вземат участие в следващи издания на събитието.
 
По време на разговора бе очертана необходимостта от разширяване на възможностите за обмен на опит между професионалисти от музейните общности в различни страни.
 

ЕП
Снимка: Gabrovonews.bg


Членовете на европейския парламент, които посетиха ЕМО "Етър", бяха поздравени от г-жа Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово. Пред политическите фигури и експертите тя направи кратък обзор на ситуацията в българските музеи и необходимостта от тяхната модернизация. От страна на Община Габрово в срещата се включи и Даниела Василева, директор на дирекция „Образование и социални дейности”.
 

ЕП
Снимка: Gabrovonews.bg


 Ръководител на групата от Европейския парламент, посетила ЕМО „Етър”, е Богдан Здроевски. В състава на мисията са още Сабине Ферхайн, Богдан Вента, Светослав Малинов, Момчил Неков и Джули Уорд.
 
Богдан Здроевски и колегите му изразиха отличните си впечатления от музея на открито в Габрово и споделиха своя опит от работата на такива музеи в други страни.  
 

ЕП
Снимка: Gabrovonews.bg