Празникът на пестила продължава, тук може да опитате дори качамак със сливи
Празникът на пестила продължава, тук може да опитате дори качамак със сливи / Етнографски музей на открито „Етър”

В Етнографски музей на открито „Етър" и днес продължава Празника на пестила, който ще продължи до 25 септември.

В миналото жената е въртяло цялото домакинство, така че не се учудвайте, ако видите леля Райна, която е позната с приготвянето на хляб в пещ, на ястието Бял мъж и биенето на масло, край огъня да разбърква сливите в тавата. След специалната преработка от това съдържание ще се получи прочутия габровски шоколад.

Още първите посетители, вчера рано сутрента, опитаха пестил и установиха колко вкусен и здравословен е този продукт.

Празникът на пестила продължава, тук може да опитате дори качамак със сливи
netinfo

Приготвянето на пестил днес е интригуващо занимание, към което повечето хора проявяват интерес и гледат на него като вид атракция. В миналото, при това не толкова назад във времето, е било част от дейностите, характерни за домакинствата в габровско.

Как да приготвят пестил дори са били обучавани учениците в някои български училища.
Ръководство по консервиране, написано от М. Ширяев, учител в Средното Лозаро-винарско и градинарско училище в Плевен бе показано на празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър".

Празникът на пестила продължава, тук може да опитате дори качамак със сливи
netinfo

Ако човек се зачете може да разбере, че:
Пестилът е обикновен мармалад, разстлан на тънки пластове от по 1-2 см. и изсушен. Това може да става на слънце или в сушилня, като при втория вариант температурата трябва да е до 80 градуса. След 2-3 часа местата на етажерките в сушилнята се променят, а целия процес продължава около 15 часа.

Празникът на пестила продължава, тук може да опитате дори качамак със сливи
netinfo

Ястия приготвени със сливи представят в Етнографски музей на открито „Етър" жени от село Гостилица. Домашните сладкиши и сладка, разбира се не могат да не направят впечатление. Но знаете ли, че има дори качамак със сливи?

„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите