/ Thinkstock/Getty Images
Полицията започва акция „Зима“, съобщиха от ОД на МВР-Габрово. 31 октомври в сградата на Областна дирекция на МВР се провед брифинг на тема Акция „Зима 2019“.

Пътната агенция предупреждава: Всички шофьори да не тръгват с летни гуми към планинските проходи

Акцията е част от превантивните дейности за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през зимен сезон 2019/2020 година на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

В брифинга участваха г-н Любен Симеонов, председател на Съюза на българските автомобилисти - клон Габрово и г-н Стефан Стойчев, директор на Секретариат на областен съвет на БЧК.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР главен инспектор Пенчо Пенчев, запозна присъстващите с целите и етапите на Акцията и представи на вниманието им статистическа информация за пътнотранспортните произшествия, и установените нарушения през зимния период на 2018/2019 година.

ОД ма МВР-Габрово

Традиционната за „Пътна полиция“ Акция “Зима“ и тази година ще се проведе съвместно с партньорите от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Български Червен кръст. В рамките на акцията ще бъдат проведени три кампании, които стартират в началото на месец ноември. 

В първата кампания - от 1 до 10 ноември, вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга.

От 11 до 20 ноември акцентът ще бъде поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третата кампания - от 21 до 30 ноември, ще бъдат наблюдавани водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия.

Важно за шофьорите: Рязка промяна във времето, карайте внимателно

Във връзка с обявените кампании от Акцията, ще бъдат планирани специализирани полицейски операции със съответната насоченост, при които независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване на нарушения по Закона за движението по пътищата, и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще бъде взето отношение.

По време на акцията служителите на „Пътна полиция“, заедно с деца-доброволци от „Детско полицейско управление“ ще раздават на участниците в движението брошури с полезна информация и съвети за безопасност на пътя.

На брифинга беше обявен Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година ще бъде на 17 ноември (третата неделя от месеца). По традиция, този ден се отбелязва в храмовете на всяка една официална религия, която се изповядва в страната.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ - ЗИМА 2019:

Погрижете се за гумите на Вашият автомобил
От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при  зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм
Напомняме Ви, че гумите с шипове са забранени
Не забравяйте да смените водата с антифриз
Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност
Проверете дали парното на автомобила е в изправност
Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил
Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво.
Уверете се, че сте снабдени  с вериги за сняг и с въже за теглене
Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство.


Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо.

Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112. Статистическите данни ще намерите на адрес:https://www.mvr.bg/gabrovo/обществен-ред-и-сигурност/пътен-контрол