Общински пътнически транспорт в стачна готовност
Общински пътнически транспорт в стачна готовност / Дарик Габрово, архив

Работници и служители на Общински пътнически транспорт обявиха стачна готовност. В декларация до Община Габрово те настояват за ритмично изплащане на работните заплати, увеличение на трудовите възнаграждения, безопасни условия на труд чрез подобряване на техническото състояние на автопарка и решаване на проблема с нелоялната конкуренция на маршрутките. Исканията са подкрепени с подписите на 140 души.

Ако през следващите две седмици не последва реакция от страна на Общината и не започнат преговори с работодателя, ще се премине към ефективни стачни действия, съобщи секретарят на структурата на КНСБ във фирмата Толя Добрева. Пред Дарик тя коментира, че исканията са поставени на общо събрание, на което е присъствал и управителят на дружеството, подал впоследствие оставка. Декларацията е депозирана в Общината този понеделник и оттогава тече 14 дневният срок за преговори.

Работниците все още не са получили половината от януарските си заплати, както и възнагражденията си за февруари. Според Добрева, въпреки тежките условия на труд и отговорната работа, водачите на автобуси получават средно по 350 - 400 лв. заплата.